Jump to content

 

Welcome to TheMalibuCrew!

As a guest, you are welcome to poke around and view the majority of the content that we have to offer, but in order to post, search, contact members, and get full use out of the website you will need to Register for an Account. It's free and it's easy, so don't hesitate to join the TheMalibuCrew Family today!

hethj7

Malibu blues - SG out of commission

Recommended Posts

hethj7

 I have a guys trip this weekend to Grand Lake and 2 weeks ago my right side SG quit working and I got the reed switch open error.  My dealer sent me a new actuator which I got installed but the same symptoms persisted.  They then overnighted a new IO module which I installed tonight, but still the same symptoms are there.  Dealer is 4 hours away and it was a valiant effort by them to try and help remotely, but still a bummer I won’t be able to fully take advantage of all the features of the boat this weekend.  

The weekend will still be a blast,  thanksI am pretty bummed tonight since we won’t be able to surf regular while out.  

Thanks for letting me have a place to sulk for now :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
NWBU

That's a serious bummer, hope it gets fixed soon after you get back. 

Guess you now get a whole weekend to try to learn goofy and backside regular. I hear that side of the wave is better anyway...but I'm stuck on the regular side like you too.

Edited by NWBU

Share this post


Link to post
Share on other sites
hethj7
17 minutes ago, NWBU said:

That's a serious bummer, hope it gets fixed soon after you get back. 

Guess you now get a whole weekend to try to learn goofy and backside regular. I hear that side of the wave is better anyway...but I'm stuck on the regular side like you too.

I sort of look forward to that.   But most in my crew aren’t regulars so no way am I going to try to teach them all weekend on the wrong side of the boat. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
ahopkinsVTX
16 minutes ago, hethj7 said:

I sort of look forward to that.   But most in my crew aren’t regulars so no way am I going to try to teach them all weekend on the wrong side of the boat. 

Idk when you leave but could your dealer ship you a suction wake shaped to use on the regular side before you leave?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pnwrider

Or grab some extra bags and a pump and list the crap out of it like the good ole days! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ronnie

My understanding is the relays are probably the problem. The computer can't tell where the gate is unless it's home. If it moves away from home or can't because of the relay, the computer throws a Reed error.

Share this post


Link to post
Share on other sites
23LSVOwner

Smack the relay pack with a flip flop. If the contacts are stuck it will loosen them up.

 

You could always use the bypass valve and manually move it out and then tighten it back up.

Share this post


Link to post
Share on other sites
hethj7

Smacked the relay with a flip flop as best I could, but it didn’t help. :D

Ultimately we got some surfing in, but I had to do a lot of resetting and reloading presets to get it to work.  No inputs worked to even try transfers and I usually had to use the presets instead of just just hitting “surf left”.  I will let you all know the final fix once it is solved just in case it helps someone else.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
23LSVOwner

Probably a bad reed switch in the cylinder.

Share this post


Link to post
Share on other sites
hethj7

Welp, my dealer believes the new ram has a bad reed switch still.   Frustrating few weeks over something so simple and even more frustrating that Malibu apparently has an issue with a brand new part.  Bummer for the dealer too as I know they have spent hours troubleshooting and replacing relays thinking surely the new ram isn’t bad, at the expense of hours that could have been spent getting other customer boats back on the water. 

Edited by hethj7

Share this post


Link to post
Share on other sites
PatrickDardis

Did you ever get it fixed? I have a 2017 with the same problem!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
hethj7

Yes, it got resolved.  But now I am trying to remember exactly what the issue ended up being.  I think the dealer re-ran the SG wiring as he was concerned it was getting pinched down by the stringers - there was hardly any slack in it to even get the plug disconnected back at the transom when I did the first replacement in my driveway.  I think they also replaced the ram with a new one - pretty sure that was the ultimate fix as the first replacement ram sent from the factory was actually bad as well.  

Replacing the ram is a pretty quick job for a dealer.  Hopefully yours can get you in and out quickly.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...