Jump to content

 

Welcome to TheMalibuCrew!

As a guest, you are welcome to poke around and view the majority of the content that we have to offer, but in order to post, search, contact members, and get full use out of the website you will need to Register for an Account. It's free and it's easy, so don't hesitate to join the TheMalibuCrew Family today!

Sign in to follow this  
smooth as glass

Monsoon Cuttin out, high rpm

Recommended Posts

smooth as glass

Calling all Monsoon experts........ Was cruisin round last nite and noticed temp at 140, norm is 160+ and when @ WOT starts cutting out like high rpm limiter so I'm WTF and watching temp guage and boom right over a submerged 6x6 no need for WTF, Knew it wasnt good, wouldnt have seen it had I been lookin, Hobble home to lift thankfully only bent the prop, skegs all still there. Amazing but true. Question is was there something stuck in the thermostat, is that what would create low temp? or is there another possible explanation??????. Cant get back to WOT I till change the prop on weekend.

Share this post


Link to post
Share on other sites
BlastRlxi

When's the last time you changed the impellor?

Share this post


Link to post
Share on other sites
WakeGirl

The stat could just be bad. We had a bad one from the factory that was partially stuck open & wouldn't let the engine get above 120.

Share this post


Link to post
Share on other sites
RTS

A faulty thermostat (stuck open/closed..whatever it is when engine is cold) in colder lake water could very well explain the cutting out. If the temp of the engine fell to below 139 degrees, the ECM should try to limit the RPM to 4200 (phased warm up)

Edited by rts

Share this post


Link to post
Share on other sites
mlange

Didn't someone just post one of those "tests" a few weeks back with very similar symptons?

I would agree with Blast and Tracie - thermostat or impeller and add that there could also be some crap in the trans cooler filter.

Mike

Share this post


Link to post
Share on other sites
tmcb
or impeller and add that there could also be some crap in the trans cooler filter.

Mike

Wouldn't that make it run hot?

Share this post


Link to post
Share on other sites
VinRLX

or impeller and add that there could also be some crap in the trans cooler filter.

Mike

Wouldn't that make it run hot?

That's what I would think. RPM limited to low temp sounds interesting--where's the Clymer manual when you need it?

Share this post


Link to post
Share on other sites
mlange

Sorry, spacing out yesterday.

Share this post


Link to post
Share on other sites
smooth as glass

Thanks guys, Clymers is on the way!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Baddog

May not even be close to the cause of the issue, but I had a problematic water temperature sensor earlier this year. It made re-starts a PITA but did not kick out at speed. Still something to check. It is a $25 part and easy for you to replace if needed.

Share this post


Link to post
Share on other sites
98mallybu
Calling all Monsoon experts........ Was cruisin round last nite and noticed temp at 140, norm is 160+ and when @ WOT starts cutting out like high rpm limiter so I'm WTF and watching temp guage and boom right over a submerged 6x6 no need for WTF, Knew it wasnt good, wouldnt have seen it had I been lookin, Hobble home to lift thankfully only bent the prop, skegs all still there. Amazing but true. Question is was there something stuck in the thermostat, is that what would create low temp? or is there another possible explanation??????. Cant get back to WOT I till change the prop on weekend.

Typically a miss at higher RPM's is fuel related, when is the last time you changed your fuel filters? (you should have two, most people forget about the one at the tank) But your tempreture issue could be messing up the air/fuel mix as well. The ECM determines how much fuel at what temp the engine is at. Colder engine, more fuel... hotter engine less fuel. So when you are at WOT you could being running too rich making it "miss"

Paul

Share this post


Link to post
Share on other sites
smooth as glass

It was the t stat for sure. replaced and good as new! Now must assess the rudder damage as the log I hit did me no good. I'll post pics later to get some opinions, It cracked the gel coat and pieces of which are missing. rudders not bent and all else is in tact.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...