Jump to content

 

Welcome to TheMalibuCrew!

As a guest, you are welcome to poke around and view the majority of the content that we have to offer, but in order to post, search, contact members, and get full use out of the website you will need to Register for an Account. It's free and it's easy, so don't hesitate to join the TheMalibuCrew Family today!

tkferris

2014 VTX Starting Issues

Recommended Posts

tkferris

I have a 2014 VTX with 180 hrs and have had starting issues the last 2 weekends on the water.  After boat has been running for 3-4 riders, if I turn off the boat it will not restart no clicking, nothing.  It seems that if I run the blower for sometime it will then start off the maliview screen engine start.  I have also tried the key to start with no success.  This past weekend I had the same issue however this was while launching the boat, frustrating as you have no start and have to handle the boat of the trailer with no power.  I have checked all connections, fuses and everything is in order.  Help I just want to surf.

Share this post


Link to post
Share on other sites
oldjeep

What is your volt meter reading while running and off? One battery or 2? If 2 then any behavior changes in 1/2/both? Or have you got an acr? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
tkferris

I think I will take both batteries out and have them tested to see if they are behaving properly.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
KosmicmanVTX

I experienced a similar issue last year.  Same model and year, same symptoms, except in my case the problem also seemingly randomly pulled the boat out of gear under power.   In my case it ended up being a Neutral safety switch failure in the throttle control unit.  I had the boat at the dealer about 4 times in a month, the boat never threw a fault code and the electronics never failed to function, so i knew it wasn't an electrical issue.  

The turning point for me in diagnosing the issue was that the boat wouldn't allow me to bypass the ignition through the solenoid.  The engine would crank but it would never turn over.  

Not sure this is your issue but it may be worth checking out.  Good luck

Share this post


Link to post
Share on other sites
tkferris

Thanks- fortunately we have not had any issues the last 4 time we have been out as far as starting, however we have witnessed the boat randomly cutting out.  We will have a rider on and then all the sudden it is like you hit the throttle and the boat comes to a stop and then try's to restart.  something is going on, but will have at the dealer soon as our summer weekends will be cut short with kids in school and cooler temps.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...