Jump to content

Welcome to TheMalibuCrew!

As a guest, you are welcome to poke around and view the majority of the content that we have to offer, but in order to post, search, contact members, and get full use out of the website you will need to Register for an Account. It's free and it's easy, so don't hesitate to join the TheMalibuCrew Family today!

Sign in to follow this  
msuwaterski

Troubleshooting help please, '01 Sunsetter LXI

Recommended Posts

msuwaterski

Well after 14 years of flawless running my boat has come upon it's first issue. So here is the situation, we were out all day yesterday and no issues at all. Go to start it up this morning and the first thing I notice is that suddenly the ignition turns too far to the right. It would engage the starter and then go past engagement and do nothing. No big deal, once I figured that out it started easy. Then when on the lake it wouldn't start at all, just kept turning over and over. While it was doing this I noticed a not normal smell coming from the exhaust. It sounded like a lanyard issue, but when I checked that it was fine. I also noticed at this time the depth finder and water temp gauges no longer worked. Then once it finally started it made a horrible screeching noise in neutral, but ran fine in gear. So we drove straight home and I have not tried to run it yet (it ran fine on the way home). No temperature issues, engine has plenty of oil and no leaks. Very confused as to where to even start troubleshooting.

Thanks in advance to your help!

Share this post


Link to post
saburkhart

How old are your belts? Screeching and smell could be slipping. Just first thought.

Share this post


Link to post
grandude

Possibly a Bad key switch? The two Gauges not getting power from the switch and starter staying engaged causing the bendix to stay extended causing the sound.

Share this post


Link to post
Rednucleus

agree with Grandude

Share this post


Link to post
UWSkier

+1 on faulty ignition switch.

Share this post


Link to post
msuwaterski

Man, thanks crew! I wouldn't have linked the bad ignition switch with the bendix staying engaged but that was exact sound I was hearing.

Share this post


Link to post
wienrdog

It does sound related to the switch. Before you replace - Take a look and make sure the switch didn't just come loose & rotate in the dash. There is a nut under the rubber cover & one behind the dash to adjust depth. I had that happen to mine a few years ago.

Share this post


Link to post
msuwaterski

I did check to make sure the ignition switch had not come loose or have a wire disconnect.

This seems like an easy fix but I don't want to assume anything. Are these ignitions switches pretty run of the mill and I can pick one up anywhere or do I need to order directly from Malibu?

Share this post


Link to post
iliketoski

Yes, at least on my 01 the switch was cheap, exact replacement, except no more Malibu branded key :blush:

Share this post


Link to post
msuwaterski

This worked, thanks everyone for the help! My baby is back to new.

FYI I decided to spend the $20 extra dollars to get a Malibu specific ignition vs. generic. It's totally worth the extra money. For starters you get another nice Malibu key, but most importantly it's plug and play with your current switch, no splicing of wires. I bought mine from the local Malibu dealer but they are also available from Bakes.

http://www.bakesonline.com/detail.aspx?ID=752

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...