Jump to content

Welcome to TheMalibuCrew!

As a guest, you are welcome to poke around and view the majority of the content that we have to offer, but in order to post, search, contact members, and get full use out of the website you will need to Register for an Account. It's free and it's easy, so don't hesitate to join the TheMalibuCrew Family today!

Sign in to follow this  
ldebbold

Setting Idle speed with Stargazer installed

Recommended Posts

ldebbold

Since the crash all malibu dealers in my area went belly up. Now I'm doing my own maintenance or having it done by a local Bass Boat shop. I have 2005 Sunscape with Monsoon 340 and Stargazer PP. When I put the boat in the water this Spring (had it winterized and some adjustments to perfect pass system (RPMS weren't registering properly and water temp gauge had stopped working when it was installed) everything was running fine, RPMs registering on PP gauge (still no water temp., actually it just reads 89 degrees all the time) but the idle is at 1300 which is too fast. I don't want to take it in just for that if I don't have to, so here are my questions. How can I adjust the idle lower, what is the correct speed, how do I do it so Perfect Pass is not affected? Thanks for any help.

Share this post


Link to post
zad0030

Well you wont have any water temp with stargazer unless the paddlewheel is installed.

And adjusting the idle should not effect perfrect pass at all.

Share this post


Link to post
ldebbold

Well you wont have any water temp with stargazer unless the paddlewheel is installed.

And adjusting the idle should not effect perfrect pass at all.

That sounds great, but how do I adjust the idle and to what speed?

Share this post


Link to post
wienrdog

Is the '05 Throttle By Wire?

Idle should be around 650.

Is your throttle plate closing all the way when @ idle?

Edit - May want to give the guys at PP a quick ring. They are VERY friendly & helpful & will pretty quickly be able to tell you if it's an issue with PP or unrelated.

IIRC - the connection for PP with the '05 was just a plug into an existing harness that was already under the dash.

Edited by wienrdog

Share this post


Link to post
skurfer

This is a shot in the dark, but my guess is that you have a grounding problem somewhere. I would call Malibu directly. BU dealers call with strange problems, a BU tech. should be able to diagnose the problem for you. Good luck.

Share this post


Link to post
onamission

The water temp feature had been disabled by PerFect Pass on modules for Malibu boats, if its a generic module you would need to have a paddle wheel with a temperature sensor installed.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...